Close

WALLS – Ingvild Lien rapporterer fra regiworkshop i Berlin

Ingvild Lien ble plukket ut til å representere Norge da 28 regissører fra hele verden skulle møtes til seminar i Berlin nå i juni 2019. Seminaret Directors in Theatre for Young Audiences (TYA) ble arrangert av Assitej Tyskland og vertskapet var Teater Strahl som holder til i Berlin. Tema for uken var naturlig nok The Wall, eller muren, da det i år er 30 år siden muren falt i Berlin. I løpet av uken med seminar ble det diskutert rundt tematikken, erfaringsutveksling om hvordan man jobber som regissør innen TYA, og en rekke teaterforestillinger stod også på programmet.


-Det var utrolig inspirerende å delta på seminaret og å møte regissører fra så mange ulike land. Det er interessant å se hvordan vi oppfatter teater annerledes, tematikken, og måter å jobbe på. Det var folk fra Australia, Nigeria, Botswana, Kroatia, Frankrike, Argentina, Chile, og mange andre land. Jeg var faktisk eneste representant fra Norden. Vi ble delt inn i arbeidsgrupper på 10 og var en god blanding av både nasjonaliteter og personligheter. Det er jo interessant når 10 regissører skal lage noe sammen uten en eneste skuespiller. Heldigvis er jeg skuespiller også, så jeg ble hyppig brukt på scenen, sier Ingvild Lien.


Etter å ha fått masse inspirasjon og faglig påfyll ble uken avsluttet med en liten visning av de ulike gruppenes arbeid fra gjennom uken. Det ble tre veldig forskjellige visninger. Den ene gruppen hadde representanter fra bla Israel og Iran, Russland og Canada, denne gruppen brukte store deler av uken på å diskutere og være uenige, for så å komme sammen på en fantastisk måte til slutt. Det er jo litt av ideen med denne utvekslingen; at vi også skal kunne få en bredere forståelse av hverandre og våres kulturelle ståsted og perspektiver.

Det var fint å få se mye ulikt teater for og av unge på Berlins mange teaterscener. Vi så alt fra babyteater til opera basert på Chekhovs Tre Søstre på kjente Volksbühne med ungdommer i rollene. Teater Strahls oppsetning #Berlinberlin var en flott forestilling om murens historie, denne var også tekstet på engelsk som gjorde det enkelt å følge. Grips Theater er verdenskjent for sine barne- og ungdomsforestillinger, og her fikk vi se en forestilling som hadde 15-års jubileum i ny versjon tilpasset 2019. Alt i alt så vi mye forskjellig, i både stil og tematikk, dette tok vi med oss inn i våre samtaler og det preget visningsarbeidet vårt. En av dagene hadde vi en Pecha Kucha presentasjon av hverandres arbeid, dette var kanskje det aller mest interessante. I vår gruppe fulgte vi også opp dette og viet en hel dag til å høre mer om hverandres regi-arbeid. Her ble det presentert alt fra tegneteater til Alice in Wonderland á la Motorsagmasskaren. Dette ledet til mange god samtaler rundt regiarbeid for et ungt publikum, sier Lien.

-Jeg er veldig takknemlig for at Asssitej Norge ville sende meg avgårde til dette seminaret, og for Fond for utøvende kunstnere som valgte å tildele meg reisestøtte. Seminaret var så absolutt berikende og jeg føler meg nå bedre rustet til å fortsette å lage gode forestillinger for barn og unge. Nå begynner jobben med å utvikle nye prosjekter og pitche inn til potensielle samarbeidsteatre, og i mitt eget teaterkompani Memento. De siste to årene har Lien jobbet primært som skuespiller, men gleder seg nå til å utvikle nye prosjekter som regissør. – Jeg har en del ideer til prosjekter så planen er å bruke sommeren på å lande noen av dem. Jeg har også blitt tilbudt en jobb i Tyskland som resultat av seminaret, så det er jo også spennende, sier Lien.

Assitej er en internasjonal organisasjon som fremmer scenekunst for barn og unge, og i år er Asitej Norge så heldige å være vertskap for Assitej Artistic Gathering 2019, som vil finnes sted i september under den årlige Sand-festivalen. – Det blir veldig fint å treffe flere av deltakerne på TYA 2019 der. Jeg er også blitt spurt av representanter fra Tyskland om å sitte i en av paneldebattene der for å snakke om mine erfaring med å jobbe med et ungt publikum, det ser jeg frem til. Alle som er interessert i videreutvikle kvaliteten og mangfoldet i scenekunst for barn og unge burde så absolutt ta turen til Sand-festivalen i Kristiansand. Jeg anbefaler også andre regissører om å søke på fremtidige Directors in TYA-seminar, det var en utelukkende positiv opplevelse, og jeg føler meg privilegert som fikk lov til å delta, oppfordrer Ingvild Lien.