Close

Ta med et barn i teatret!

I anledning Verdens Teaterdag for barn som markeres i dag den 20. mars, deler vi denne oppfordringen fra president i ASSITEJ International, Yvette Hardie:

Ta med et barn i teatret i dag! Eller ta teatret til barnet? Går det for det samme?

I år har vi budskap fra to teaterarbeidere i anledning Verdens teaterdag for barn og unge – en fra USA og en fra Syria – som representerer ulike ståsteder med meget forskjellige virkeligheter.

#Take a child to theatre har vært vårt kamprop siden 2012 i det vi feirer Verdens teaterdag for barn og unge den 20. mars. Gjennom denne dagen bekrefter vi vårt engasjement for å gi hvert eneste barn retten til kunstneriske opplevelser skapt spesielt for dem. I år vil jeg hevde at det omvendte er like viktig.

Når vi tenker på millionene av barn som ikke lever i nærheten av teatre (spesielt designa og bygd for dem og deres behov), så må vi som kunstnere utvide vår forståelse av hva teater kan være, dersom vi oppriktig tror på kunst som en grunnleggende menneskerett. Selvfølgelig er ikke denne tanken ny i teaterhistorien, men fortsatt synes forskjellen på formell og uformell å være viktige faktorer i verdisystemet vårt og for hvordan vi vurderer kvalitet når vi snakker om teater for barn og unge.

Den røffe magien som kan forvandle en støvete lekeplass, et samfunnshus, et klasserom eller en flyktningeleir, er akkurat det som kanskje trengs mest – ikke bare fordi det er mer praktisk og økonomisk å møte barn i deres hverdagslige nærmiljø, men også fordi det på en dypere måte ER magi.

Teater handler bestandig om forvandling. Teatrets evne til å endre et ordinært rom og til og med en krise, til et sted hvor fantasien blir aktivert og uforventede muligheter oppstår, er unik.
Det tilbyr øyeblikk hvor barna kan oppleve sterke sosiale endringer. I teatret kan de oppleve at forvandling er mulig. Magien kan komme fra det dagligdagse. Gleden kan oppdages i de fattigste strøk. Kvaliteten i teateropplevelsen som skaper dette mirakelet, står ikke tilbake for opplevelsen som lar oss fly i en spesielt designa kokong, med all verdens teknologi og design tilgjengelig.

Vi nekter selvfølgelig ikke for at det er helt unikt å oppleve teater i et profesjonelt teaterhus. Men for barn som opplever daglige angrep på livet i en krigssone, for barn som lever i fjerne landsbyer, for barn som vokser opp i bysentrumsfattigdom, så må det finnes andre muligheter. Og denne formen for forvandling kan utgjøre en grunnleggende forskjell på hvordan de opplever verden.

Som teaterarbeidere som fokuserer på innovasjon innen teatret for barn og unge, må vi alle spørre oss hvordan teatret kan skape virkelige opplevelser av forvandling – uavhengig av hvor de kan finne et publikum – og så gjøre disse til virkelighet.

Så la oss arbeide sammen for å ta med et barn til teatret… Og ta teatret til barnet i 2018.

Yvette Hardie
President ASSITEJ